
Na ok. 10-15 szt.:
• Cukier biały Cukier Królewski 70 g
• Drożdże świeże 50 g
• Mleko UHT 3,2% Mili 200 ml
• Żółtka jaj Mili 4 szt.
• Masło tradycyjne Debic 80 g
• Sól Prymat 1 szczypta
• Spirytus 2 łyżki
• Mąka pszenna 500 g
• Dżem różany - do smaku
• Olej do smażenia Yes Chef
• Cukier puder w młynku Cukier Królewski - do smaku
Cukier, pokruszone drożdże, ciepłe mleko, żółtka i masło w kawałkach wymieszaj, dodaj część mąki i odstaw na ok. 10 minut. Następnie dodaj pozostałą część mąki, sól i spirytus, wyrób ciasto. Przełóż do miski, przykryj szmatką i odstaw na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i wykrój kółka. Tak przygotowane ciasto ponownie odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 minut (do tzw. garowania).
Wyrośnięte surowe pączki smaż na głębokim tłuszczu z jednej i drugiej strony, a następnie przełóż na ręcznik papierowy w celu odsączenia z nich nadmiaru tłuszczu.
Po ostygnięciu nadziewaj pączki dżemem różanym za pomocą szprycownicy lub dużej strzykawki. Przed podaniem pączki oprósz cukrem pudrem.