Przejdź do głównej treści
Galaretka pigwowa
Galaretka pigwowaGalaretka pigwowa
Nowość
Kategoria: Desery

Galaretka pigwowa

10 osób
Składniki

2 kg pigwy
1,5 kg cukru
1 laska cynamonu
1 cytryna
cukier do dekoracji

Przygotowanie

Pigwę umyj, odetnij końcówki. Przekrój na pół, wytnij gniazda nasienne i pokrój na cząstki. Włóż do garnka, dodaj laskę cynamonu, zalej 1,5 l wody. Gotuj przez 20-25 minut do miękkości. Odcedź, wyjmij cynamon i zmiksuj na gładkie purée. Purée przełóż z powrotem do garnka, dodaj cukier, sok z cytryny i gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut, mieszając od czasu do czasu (do momentu aż purée zacznie samo odklejać się od garnka). Przelej na blachę perforowaną z rantem wyłożoną pergaminem. Pozostaw do wystygnięcia w temperaturze pokojowej, a następnie do wysuszenia przez 5-6 dni (w połowie czasu przewróć na drugą stronę).

Paweł Fajfrowski
Autor przepisu
Paweł Fajfrowski
Galaretka pigwowaGalaretka pigwowa
Galaretka pigwowa
Newsletter

Bądź na bieżąco! Zapisując się do naszego newslettera otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy, m.in. e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na twoją skrzynkę. Nic cię nie ominie!

Zapisz się do newslettera
Newsletter
Komunikat
Zamknij
Galaretka pigwowa
Czego szukasz?
Zamknij
Galaretka pigwowa
Akademia Bidfood nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu