Sarna:
• Sarna udziec bez kości 2 kg
• Woda 1 l
• Sól 30 g
• Ziele angielskie 10 szt.
• Liść laurowy 6 szt.
• Pieprz ziarno 10 szt.
• Jałowiec 5 szt.
• Czosnek 7 ząbków
• Rozmaryn 4 szt.
Sos:
• Masło 60 g
• Szalotka 4 szt.
• Czosnek 6 ząbków
• Wino czerwone 300 ml
• Sos hiszpański 2 l
• Podgrzybek suszony 40 g
• Rozmaryn świeży kilka gałązek
Pozostałe składniki:
• Marchew mini 1 op.
• Kalafior 1 szt.
• Ziemniaki 1,5 kg
• Oliwa 70 ml
• Sól w płatkach – do smaku
Sarna:
Przygotuj solankę. W wodzie rozpuść sól, dodaj ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, jałowiec, czosnek i rozmaryn. Udziec z sarny umieść w solance na ok. 24 godz. Po tym czasie mięso wyjmij z solanki i osusz. Po osuszeniu mięso przesmaż z każdej strony.
Sos:
Na maśle przesmaż szalotkę, czosnek, dodaj wino, całość zredukuj. Dodaj sos hiszpański i grzyby, gotuj na małym ogniu do uzyskania konsystencji gęstego sosu. Pod koniec gotowania dodaj świeży rozmaryn. Sos schłodź.
Po schłodzeniu dodaj udziec i piecz pod przykryciem w temp. 80oC przez ok. 8-10 godz. Udziec schłodź w sosie, wyciągnij. Powstałym sosem pokryj udziec i tak przygotowany zapiecz w piecu w temp. 160oC.
Marchew, kapustę, kalafior i ziemniaki obgotuj. Obgotowane warzywa wyłóż na naczyniu GN i zapiecz w piecu z dodatkiem oliwy i płatków soli w temp. 170oC.
Sposób podania:
Pieczone warzywa i udziec ułóż na desce.