• Stek wołowy tomahawk 5 szt.
• Olej 200 ml
• Sól, pieprz – do smaku
• Masło 250 g
• Rozmaryn 50 g
Purée ziemniaczane:
• Ziemniaki 1 kg
• Masło 400 g
• Mleko 200 ml
• Sól, gałka muszkatołowa – do przyprawienia
• Szczypiorek drobny
Kolorowe marchewki:
• Marchew żółta 500 g
• Marchew fioletowa 500 g
• Marchew pomarańczowa 500 g
• Sól, pieprz, oliwa z oliwek, sok i skórka z limonki, imbir siekany – do przyprawienia
Dodatek:
• Sos demi-glace
Mięso:
Steki tomahawk obsmaż na oleju z każdej strony, w międzyczasie przypraw solą i pieprzem. Wykończ smażenie masłem i rozmarynem. Włóż do pieca nagrzanego na temp. 200oC na kilka minut – w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia.
Purée ziemniaczane:
Umyj ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie. Obierz i przetrzyj przez praskę. W rondlu podgrzej mleko, dodaj przetarte ziemniaki i stopniowo dodawaj masło. Dopraw solą i gałką muszkatołową. Posyp posiekanym szczypiorkiem.
Kolorowe marchewki:
Marchewki pokrój w bardzo drobne paseczki julienne. Dopraw limonką, imbirem oraz przyprawami.
Sposób podania:
Składniki dania wyłóż na talerz. Polej sosem demi-glace.