• Stek z tuńczyka 10 szt. po 150 g
• Oliwa – do smażenia
• Żółta marchew 100 g
• Pomarańczowa marchew 100 g
• Pak choy 150 g
• Groszek cukrowy 100 g
• Makaron ryżowy 300 g
• Olej sezamowy 100 ml
• Sos rybny 70 ml
• Sos sojowy 50 ml
• Czosnek 4 ząbki
• Grzyby shimeji 50 g
• Grzyby enoki 50 g
• Rzodkiew daikon 50 g
• Cebula czerwona marynowana 20 g
• Wędzone tofu 50 g
• Pieczarki – do dekoracji
• Mikrokolendra – do dekoracji
• Sól w płatkach – do wykończenia
Steki z tuńczyka obsmaż na oliwie medium. Marchewki, pak choy i groszek cukrowy pokrój w cienkie paski, a następnie przesmaż na oliwie. Do warzyw dodaj namoczony makaron ryżowy, przesmaż przez ok. 1 min., dolej olej sezamowy, sos rybny i sos sojowy oraz dodaj posiekany czosnek. Na osobnej patelni przesmaż grzyby shimeji i enoki.
Sposób podania:
Na talerz wyłóż makaron z warzywami, następnie pokrojone w kostkę rzodkiew daikon, tofu, marynowaną cebulę. Posyp całość przesmażonymi grzybami. Na koniec wyłóż stek z tuńczyka i posyp solą w płatkach. Udekoruj pieczarkami i mikrokolendrą.