Miecznik:
• Stek z miecznika 10 szt. po 150 g
• Natka pietruszki 50 g
• Panko 100 g
• Masło 50 g
Purée z batatów:
• Bataty 1 kg
• Masło 150 g
• Śmietana 150 g
Purée z groszku:
• Zielony groszek 150 g
• Sól – do smaku
Warzywa:
• Minimarchew 10 szt.
• Ziemniak 10 szt.
Dodatki:
• Bisque z homara 150 g
• Bób – do dekoracji
• Grzyby shimeji – do dekoracji
Miecznik:
Steki z miecznika obsmaż z dwóch stron. Przygotuj ziołową kruszonkę: natkę pietruszki, panko i masło blendujemy w Thermomixie do uzyskania pożądanej tekstury. Na stek z miecznika wyłóż kruszonkę i zapiecz w temp. 180oC przez 2 min.
Purée z batatów:
Batata obierz i pokrój w kostkę. Upiecz w 150oC przez ok. 30 min. Po upieczeniu zmiksuj z masłem i śmietaną. Przetrzyj przez sito, dopraw solą.
Purée z groszku:
Groszek ugotuj przez 2 min. w osolonym wrzątku. Następnie zmiksuj z odrobiną wody z gotowania. Przetrzyj przez sito, dopraw do smaku solą.
Warzywa:
Minimarchew i ziemniaki obgotuj we wrzątku. Po obgotowaniu marchew opal, a ziemniaki obsmaż na maśle klarowanym.
Sposób podania:
Na talerz wyłóż purée z batatów i groszku, następnie stek z miecznika, marchew, ziemniaka, sos bisque, bób i grzyby shimeji.