• Stek z antrykotu 2,5 kg
• Przyprawa ontario – do smaku
• Koźlarz 200 g
• Marchew 500 g
• Pasternak 300 g
• Cukinia baby 300 g
• Tymianek 1 łyżka
• Seler 500 g
• Mleko 500 ml
• Woda 500 ml
• Anyż gwiazdkowy 3 szt.
• Masło 50 g
• Ziemniak młody 1 kg
• Kukurydza grillowana 700 g
• Sól, pieprz – do smaku
Stek owiń folią spożywczą ciasno tak, aby uzyskać formę walca, schłodź w lodówce przez 12 godz. Wyporcjuj steki po ok. 200-250 g. Usmaż lub grilluj na grillu, pod koniec doprawiając przyprawą ontario.
Koźlarze zblanszuj na wrzątku, osusz. Warzywa (marchew, pasternak, cukinia) pokrój według uznania, przysmaż na maśle razem z koźlarzami, doprawiając solą, pieprzem i tymiankiem.
Korzeń selera ugotuj w mleku w proporcji 1:1 z wodą i gwiazdką anyżu do miękkości. Odsącz, zblenduj na purée, dodając masło. Dopraw solą i pieprzem.
Ziemniaki pokrój w plastry, smaż na głębokim tłuszczu. Dopraw solą.
Kukurydzę podgrzej.
Sposób podania:
Na talerzu wyłóż purée z selera, warzywa, ziemniaki, kukurydzę, a na końcu stek.