
• Sandacz filet 1,5 kg
• Masło 100 g
• Tymianek 10 gałązek
• Szalotka posiekana 80 g
• Oliwa z oliwek 100 ml
• Czarny ryż 500 g
• Wino białe 100 ml
• Bulion warzywny 700 ml
• Masło – do konsystencji
• Mikrozioła – do dekoracji
• Grzyby enoki – do dekoracji
• Grzyby shimeji – do dekoracji
• Kwiaty jadalne – do dekoracji
• Pecorino romano – do smaku
Wyporcjowanego sandacza dopraw pieprzem i solą, obsmaż od strony skóry. Po przewróceniu dodaj masło i tymianek, bastuj przez chwilę. W szerokim rondlu obsmaż na oliwie szalotkę, dodaj ryż, następnie podlej białym winem. Odparuj, a następnie podlewaj bulionem. Na koniec dodaj masło dla uzyskania kremowej konsystencji, dopraw do smaku.
Sposób podania:
Na talerz wyłóż ryż udekoruj mikroziołami, grzybami i kwiatami. Na ryżu ułóż rybę i posyp danie serem.