Schab:
• Schab jagnięcy z kością 700 g
• Olej lniany 80 ml
• Sok z cytryny 10 ml
• Miód pitny 100 ml
• Szałwia - do smaku
• Rozmaryn - do smaku
• Cząber - do smaku
• Masło klarowane 20 ml
• Sól - do smaku
• Pieprz kolorowy - do smaku
Ratatouille:
• Papryka żółta 50 g
• Papryka czerwona 50 g
• Papryka zielona 50 g
• Bakłażan 40 g
• Cukinia 40 g
• Pomidory 70 g
• Cebula czerwona 30 g
• Cebula biała 10 g
• Czosnek 10 g
• Oliwa 30 ml
• Bazylia - do smaku
• Tymianek - do smaku
• Sól - do smaku
• Pieprz czarny - do smaku
Ziemniaki grillowane:
• Ziemniaki
• Kminek
• Trawa żubrowa
Sos:
• Miód pitny 100 ml
• Miód gryczany 30 g
• Rozmaryn 2 gałązki
• Chili 1 szczypta
• Konfitura z jarzębiny i jabłek 60 g
• Imbir 10 g
Schab:
Schab jagnięcy oczyść z nadmiaru błon, zamarynuj w mieszance ziół, soku z cytryny, soli, pieprzu, oleju lnianym i miodzie pitnym. Tak zamarynowany schab włóż do woreczka i wakuj. Gotuj metodą sous vide przez 2 godz. w temp. 55℃. Następnie wyjmij z worka, osusz i obsmaż na klarowanym maśle.
Ratatouille:
Wszystkie składniki (oprócz pomidorów) pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie z oliwek. Na koniec dodaj pokrojone pomidory, przypraw bazylią, tymiankiem, solą i pieprzem. Chwilę podduś. Ważne, aby warzywa były chrupkie.
Ziemniaki grillowane:
Ziemniaki ugotuj w mundurkach w wodzie z kminkiem i trawą żubrową. Po ugotowaniu pokrój w plastry i zgrilluj.
Sos z miodu pitnego i jarzębiny:
Na patelni rozpuść miód, dodaj konfiturę jarzębinową, rozmaryn, posiekany imbir i szczyptę chili. Dolej miód pitny i gotuj na wolnym ogniu do zgęstnienia.
Danie udekoruj mikroziołami.