Kategoria: Dania główne
10 osób
Składniki
• Sandacz filet 1,5 kg
• Ziemniaki 1,5 kg
• Masło 200 g
• Pieczarka świeża 400 g
• Cebula 200 g
• Jajko 5 szt.
• Brokuły 600 g
• Kozi ser 150 g
• Mleko 100 ml
• Pietruszka natka 1 pęczek
Przygotowanie
Sandacza dopraw solą i pieprzem, a następnie upiecz w piecu w temp. 150oC przez ok. 6 minut. Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na maśle. Dodaj pokrojone na ćwiartki pieczarki i razem podsmaż. Na koniec dodaj ugotowane i pokrojone w cząstki jajko oraz posiekaną natkę pietruszki.
Ziemniaki ugotuj i przyrządź z masłem na aksamitne purée.
Brokuł ugotuj w mleku z kozim serem, a następnie zmiksuj i przetrzyj przez sito.
Sposób podania:
Przyrządzonego sandacza ułóż na purée ziemniaczanym. Na rybie ułóż pieczarki z jajkiem, a obok purée z brokuła.