Przejdź do głównej treści
Risotto z krewetkami i szparagami
Risotto z krewetkami i szparagamiRisotto z krewetkami i szparagami
Kategoria: Dania główne

Risotto z krewetkami i szparagami

4 osoby
Składniki

• Szalotka 50 g
• Oliwa pomace 100 ml
• Ryż arborio 400 g
• Bulion drobiowy lub warzywny ok. 1,2 l
• Szparagi zielone 400 g
• Krewetka 31/40 250 g
• Mięso z małży 250 g
• Sól, pieprz – do smaku
• Ser Emilgrana 100 g

Przygotowanie

Drobno posiekaj szalotkę i przesmaż na średnim ogniu na oliwie. Gdy się zeszkli, dodaj ryż i smaż przez kolejne 2 min. Podlej 1/3 części bulionu i gotuj na wolnym ogniu. W międzyczasie zblanszuj w osolonym wrzątku zielone szparagi, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Krewetki oraz mięso z małży przesmaż na oliwie. Dopraw solą i pieprzem.

Dodaj kolejną część bulionu do risotto i kontroluj stopień ugotowania ryżu. Gdy ryż osiągnie właściwą konsystencję, dodaj owoce morza oraz pokrojone na części szparagi. Gotuj razem przez ok. 20-30 sekund, na sam koniec dodaj tarty ser. Dopraw solą i pieprzem.

Risotto z krewetkami i szparagamiRisotto z krewetkami i szparagami
Newsletter

Bądź na bieżąco! Zapisując się do naszego newslettera otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy, m.in. e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na twoją skrzynkę. Nic cię nie ominie!

Zapisz się do newslettera
Newsletter
Komunikat
Zamknij
Risotto z krewetkami i szparagami
Czego szukasz?
Zamknij
Risotto z krewetkami i szparagami
Akademia Bidfood nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu