
• Kaczka cała 1 szt. (ok. 1 kg)
• Sól – do posypania
• Majeranek 1 g
• Czosnek 4 ząbki
• Porto 100 ml
• Ziemniaki 1 kg
• Mąka 300 g
• Cebula 150 g
• Boczek wędzony parzony 300 g
• Masło 150 g
• Tarta bułka 100 g
• Kwaśna śmietana 500 ml
Kaczkę do farszu obficie posyp solą, majerankiem i czosnkiem. Pozostaw na 24 godz. w chłodnym miejscu, następnie upiecz w temp. 130oC.
Upieczone mięso zmiel, dolej tłuszcz z pieczenia i porto do smaku. Z połowy ziemniaków gotowanych i połowy surowych zagnieć ciasto: gotowane ziemniaki przetrzyj przez sito, a surowe zetrzyj na drobnej tarce i wyciśnij nadmiar soków. Połącz ziemniaki i dodaj przesianą mąkę, aby uzyskać konsystencję ciasta pierogowego. Rozwałkuj na grubość 1 cm, wytnij krążki, a w środek nałóż farsz i uformuj pyzy. Gotowe pyzy gotuj przez 15-20 min. Przed wydaniem podsmaż je na maśle, dodając odrobinę tartej bułki.
Sposób podania:
Ugotowane pyzy posyp cebulką i boczkiem. Podaj z kwaśną śmietaną.