Kategoria: Dania główne
10 osób
Składniki
• Placki ziemniaczane 20 szt.
• Wołowina zrazowa 1,4 kg
• Kora cynamonowa 3 szt.
• Cebula czerwona 300 g
• Wino czerwone 500 ml
• Gałka muszkatołowa 7 g
• Koncentrat pomidorowy 200 g
• Olej uniwersalny 100 ml
• Bulion - do gulaszu
• Pieprz, sól - do smaku
Przygotowanie
Cebulę podsmaż na tłuszczu i dodaj pokrojoną w kostkę wołowinę. Gdy lekko się zarumieni, dodaj korę cynamonu i koncentrat pomidorowy, podsmaż na ostrym ogniu, a następnie podlej czerwonym winem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Gulasz duś do miękkości, podlewając winem i bulionem. Na koniec dodaj gałkę muszkatołową.
Placki usmaż na głębokim tłuszczu i podaj z wcześniej przygotowanym sosem.