• Nogi z kaczki 4 szt.
• Czosnek 1 główka
• Sól, pieprz - do smaku
• Marchew 2 szt.
• Seler 1 szt.
• Rozmaryn świeży 1 gałązka
• Jabłko Szara Reneta 6 szt.
• Oliwa - do smaku
• Wino czerwone Porto 500 ml
Nogi kacze oczyść, natrzyj czosnkiem, solą i pieprzem. Marchew i seler pokrój w paski, dodaj rozgniecione ząbki czosnku, rozmaryn i dwa pokrojone w cząstki jabłka. Do warzyw dodaj nogi, skrop oliwą i zalej zredukowanym winem, odstaw w chłodne miejsce na 12 godz. Wyjmij kaczkę z marynaty, wysusz i obsmaż na patelni. Na dno gęsiarki wyłóż odcedzone warzywa z marynaty, ułóż kaczkę, całość podlej winem i piecz pod przykryciem w 120ºC przez 1,5 godz. (co jakiś czas polewaj kaczkę powstałym sosem). Po upływie czasu ściągnij pokrywkę, dołóż resztę jabłek i piecz przez ok. 30 min. w temp. 180ºC. Przed podaniem z nóg kaczych usuń kości udowe.