- Kotlet ze schabu z kością 400 g 5 szt.
- Oliwki zielone 500 g
- Ogórek zielony świeży 2 szt.
- Kapary 100 g
- Młode ziemniaki (opcjonalnie)
- Agrest 200 g
- Anchois 30 g
- Miód 30 g
- Musztarda francuska 80 g
- Szalotka 60 g
- Oliwa czosnkowa lub cytrynowa 60 ml
- Natka pietruszki 100 g
- Cytryna 1 szt.
- Sól, pieprz, chilli – do smaku
Agrest zamarynuj w miodzie i soku z cytryny - najlepiej dzień wcześniej. Do tak przygotowanego agrestu dodaj posiekaną natkę pietruszki, szalotkę pociętą w drobną kostkę, musztardę francuską i oliwę. Do oliwek dodaj przekrojone na pół kapary i pokrojonego ogórka. Sałatkę dopraw wcześniej przygotowanym sosem z agrestu, dodaj pieprz i płatki chilli (lub świeże), na koniec dodaj porwane filety anchois.
Schab dopraw solą i pieprzem (ew. posmaruj mięso pędzelkiem resztką agrestowego sosu). Tak przygotowany schab, grilluj z obu stron, do momentu aż nie będzie widać krwi gdy lekko natniesz go przy kości.*
* Pamiętaj, że przy samej kości znajduje się zawsze kawałek pysznego bekonu, stad to miejsce będzie - a i powinno mieć - lekko różowawy kolor w porównaniu do reszty steka, gdzie znajduje się głównie schab środkowy.