Przejdź do głównej treści
Kotlet cielęcy wędzony
Kotlet cielęcy wędzonyKotlet cielęcy wędzony
Nowość
Kategoria: Dania główne

Kotlet cielęcy wędzony

6 osób
Składniki

Kotlet cielęcy:
1 kotlet cielęcy 
1 marchew
1 pietruszka
1 por
3 cebule
1 główka czosnku
5 gałązek rozmarynu
80 g masła
100 ml czerwonego wina
Olej do smażenia
Sól, pieprz - do smaku

Wędzenie:
20 gałązek suchego rozmarynu
10 suchych gałązek wiśniowych

Przygotowanie

Kotlet cielęcy:
Oczyść mięso oraz kostki. Zwiąż sznurkiem rzeźniczym. Dopraw solą. Warzywa pokrój na mniejsze części. Mięso podsmaż, aż nabierze koloru, z każdej strony na oleju. Odłóż na bok. Dorzuć na patelnię warzywa, przesmaż na złoty kolor. Ułóż je na blasze. Patelnię zalej winem i odparuj o połowę. Wlej do blachy. Na warzywach umieść mięso. Piecz w piekarniku w temp. 155°C z sondą ustawioną na 52°C w sercu.

Wędzenie:
Gałązki wiśniowe i rozmarynu ułóż na dnie głębokiej blachy. Połóż na wierzch kratkę. Po upieczeniu mięsa ułóż je na kratce. Podpal gałązki, zakryj pokrywką, szczelnie zafoliuj i pozostaw na 10 min.

Paweł Fajfrowski
Autor przepisu
Paweł Fajfrowski
Kotlet cielęcy wędzonyKotlet cielęcy wędzony
Kotlet cielęcy wędzony
Newsletter

Bądź na bieżąco! Zapisując się do naszego newslettera otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy, m.in. e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na twoją skrzynkę. Nic cię nie ominie!

Zapisz się do newslettera
Newsletter
Komunikat
Zamknij
Kotlet cielęcy wędzony
Czego szukasz?
Zamknij
Kotlet cielęcy wędzony
Akademia Bidfood nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu