Kategoria: Dania główne
Składniki
- Karmazyn
- Grzyby borowiki Forrest
- Koper włoski
- Ziemniaki
- Demi glace fond rybny
- Białe wino do gotowania
- Do smaku: czosnek, tymianek, liście nasturcji
Przygotowanie
Borowika odmrażaj dzień wcześniej i zostaw na noc w temperaturze chłodniczej. Następnego dnia wyfiletuj i wyciągnij ości z karmazyna, smaż od strony skóry na rozgrzanej patelni. Borowika pokrój na połówki i smaż na patelni na maśle klarowanym. Gdy grzyby się zarumienią dodaj pokrojony wcześniej na cienkie plastry koper włoski. Małe ziemniaki pokrój na pół i zetnij ich końcówki. Smaż je na patelni z obu stron. Na tej, na której była smażona ryba dodaj białe wino do gotowania, odparuj i dodaj demi glace fond rybny (do smaku można dodać czosnek, tymianek). Kolejno wykładaj na talerz fenkuł z grzybami, rybę i ziemniaki, następnie dookoła polej powstałym sosem rybnym. Dekoruj liśćmi nasturcji.