Homar:
• Homar kanadyjski 600/700 g 2 szt.
• Cebula 30 g
• Seler 30 g
• Liść laurowy 1 szt.
• Sól 25 g
• Woda 4 l
• Pieprz, szczypta
• Oliwa z oliwek extra virgin 200 ml
• Koperek świeży 20 g
Krem z korzenia selera:
• Korzeń selera 500 g
• Anyż gwiazdkowy 2 g
• Woda 500 ml
• Oliwa z oliwek 30 ml
Buraki:
• Czerwone buraki lekko podgotowane 400 g
• Kremowy serek Philadelphia 250 g
• Miks mikroziół, koperek - do dekoracji
Homar:
Przygotuj wywar z cebuli, selera, liścia laurowego i soli. Do wrzącego wywaru włóż homara i gotuj przez ok. 7 min. Zdejmij pancerz i przetnij homara na pół, wrzuć na patelnię i smaż na oliwie z solą, pieprzem i koperkiem.
Krem z korzenia selera:
Obierz korzeń selera i posiekaj go na kawałki, ugotuj w osolonej wodzie z anyżem gwiazdkowym. Odcedź, pozostawiając wodę z gotowania do wykorzystania przy przygotowaniu kremu. Ugotowany seler zblenduj z oliwą, dodając trochę wody z gotowania.
Buraki:
Zetrzyj czerwone buraki, posiekaj czosnek i przysmaż wszystko na oliwie. Przypraw do smaku. Zblenduj składniki i po wystygnięciu dodaj serek Philadelphia.
Sposób podania:
Wypełnij dno talerza kremem selerowym, dodaj krem z buraków, ułóż aromatyzowanego homara i przypraw odrobiną oliwy z oliwek, koperkiem i czerwonymi kiełkami.