Gicze jagnięce:
• Gicz jagnięca 10 szt.
• Solanka 4% 3 l
• Liść laurowy 5 szt.
• Ziele angielskie 5 szt.
• Rozmaryn świeży 2 gałązki
• Bulion drobiowy 3 l
• Cebula 3 szt.
• Marchew 2 szt.
• Czosnek 2 główki
• Sos sojowy 100 ml
• Koncentrat pomidorowy 100 g
• Wino czerwone 200 ml
• Anyż 3 gwiazdki
• Cynamon 1 laska
• Pieprz w ziarnach 5 g
• Miód 50 ml
• Fond jagnięcy 50 g
Pieczone warzywa:
• Topinambur 200 g
• Ziemniak fioletowy 150 g
• Marchew 150 g
• Por 200 g
• Cebula 150 g
• Fenkuł 200 g
• Burak pasiasty chioggia 150 g
• Pieczarki 100 g
• Groszek zielony 100 g
Gicze jagnięce umieść w solance z liściem laurowym, zielem angielskim i rozmarynem na 24 godz. Przygotuj wywar do gotowania giczy: do bulionu drobiowego dodaj cebulę, marchew, czosnek, sos sojowy, koncentrat, wino czerwone, anyż, cynamon, pieprz w ziarnach, miód i fond jagnięcy, całość zagotuj. Wywar schłodź, po schłodzeniu dodaj gicze i gotuj przez ok. 2-2,5 godz. na małym ogniu. Gicz schłodź w wywarze, wyciągnij, a wywar zredukuj do konsystencji gęstego sosu (zachowaj część do wykończenia dania). Powstałym sosem pokryj gicze i tak przygotowane zapiecz w piecu w temp. 160oC.
Topinambur, ziemniaki, marchew, fenkuł i buraka obgotuj. Obgotowane warzywa z porem, cebulą i pieczarkami wyłóż na naczyniu GN i zapiecz w piecu z dodatkiem oliwy i płatków soli w temp. 170oC.
Sposób podania:
Pieczone warzywa ułóż na talerzu, a na nich gicz i sos. Udekoruj groszkiem zielonym.