Kategoria: Dania główne
5-6 osób
Składniki
- Gęś 1 szt. - ok. 4 kg
- Jabłka 500 g
- Pomarańcza 500 g
- Czosnek 4 ząbki
- Syrop cynamonowy 200 ml
- Majeranek 2 łyżki
- Tymianek 1 łyżka
- Sól, pieprz gruboziarnisty - do smaku
Przygotowanie
Gęś umyj i osusz. Natrzyj solą i pieprzem. Pomarańcze i jabłka pokrój w ćwiartki, czosnek posiekaj. Wszystkie składniki połącz ze sobą z połową syropu cynamonowego, majerankiem i tymiankiem. Nafaszeruj gęś marynatą i odstaw do lodówki na noc. Gęś ułóż na blasze i przykryj folią aluminiową. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 140ºC przez 5-6 godzin. Zdejmij folię i zapiekaj w 200ºC przez 10-15 minut, aż będzie przyrumieniona. Farsz oraz sos z pieczenia przecedź przez sito do rondelka i usuń warstwę tłuszczu. Dodaj pozostały syrop i gotuj całość na małym ogniu 15 minut. Doprawić do smaku. Gęś podawaj z sosem cynamonowym.