• Uda z królika 4 szt.
• Olej rzepakowy 100 ml
• Musztarda dijon Horeca Aroma Premium 100 g
• Cebula biała 250 g
• Rozmaryn świeży 4 gałązki
• Sól w płatkach 30 g
• Pieprz kolorowy młotkowany 15 g
• Wino białe 500 ml
• Śmietana 34% 700 ml
• Masło 120 g
• Miód pitny 80 ml
• Miód wielokwiatowy Simply Sweet 50 g
Uda z królika zamarynuj w pokrojonej w piórka cebuli, soli, pieprzu, rozmarynie, musztardzie dijon (80 g) i oleju przez min. 6 godz. Następnie zalej marynowane uda białym winem i śmietaną, zafoliuj i upiecz w temp. 140˚C przez ok. 3 godz. Po wyjęciu z pieca sos przecedź i zredukuj, następnie wkręć zimne masło.
Uda przed podaniem posmaruj glazurą przygotowaną z miodu wielokwiatowego, miodu pitnego i musztardy (20 g), zapiecz na patelni żeliwnej pod salamandrem do uzyskania złotego koloru. Sos podaj osobno w sosjerce lub polej nim duszonego królika. Danie udekoruj świeżymi gałązkami rozmarynu.
Do dań z królika świetnie pasują smażone kluski półfrancuskie oraz duszona marchew z imbirem i porem.