• Dorsz 1,1 kg
• Chleb tostowy 5-6 kromek
• Estragon 1 doniczka
• Tymianek 1 doniczka
• Koperek 1 doniczka
• Soczewica czarna 500 g
• Woda 500 ml
• Miód 150 g
• Cukier 80 g
• Ogórek 500 g
• Śmietana kwaśna 200 ml
• Purée yuzu 100 g
• Brokuł 200 g
Rybę oczyść, wytnij 10 porcji. Dopraw solą oraz odrobiną cukru, przełóż do woreczków vacum, gotuj sous-vide 20-25 min. w temp. 54°C. Zioła zmiksuj w thermomixie razem ze stostowanym pieczywem. Wcześniej namoczoną soczewicę ugotuj na wolnym ogniu do miękkości (posól pod koniec gotowania). Ogórki pokrój wzdłuż na cienkie plastry przy użyciu obieraczki do warzyw. Do wody dodaj miód oraz cukier - dobrze wymieszaj - tak aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. W tej mieszance zamarynuj ogórki. Yuzu połącz ze śmietaną. Różyczki brokułu zetnij skrobaczką i użyj jako dekoracji.