Burger:
0,5 kg kiełbasy Salsiccia Veneto
100 g cebuli
1 łyżka suszonego majeranku
1 ząbek czosnku
25 ml oleju
Sól i pieprz do smaku
Majonez z zakwasu:
50 ml zakwasu żurkowego
1 łyżeczka octu spirytusowego
4 żółtka
150 ml oleju
Sól i pieprz do smaku
Dodatki:
3 bułki maślane Grano Premium
6 plastrów boczku
3 jajka
2 średnie ziemniaki
Kiełki lub rzeżucha do wyboru
Chrzan tarty
Burger:
Mięso z kiełbasy wyjmij z osłonki. Cebulę i czosnek obierz, pokrój w drobną kostkę i przesmaż. Wymieszaj wszystkie składniki i uformuj kotlety o wadze 180 g każdy. Smaż na grillu do uzyskania pełnego wysmażenia.
Majonez z zakwasu:
Zakwas i ocet wymieszaj w misce, dodaj żółtka, powoli dolewaj olej, cały czas ubijając. Na koniec dopraw do smaku.
Chipsy ziemniaczane:
Ziemniaki obierz, pokrój w cienkie plasterki, namocz w zimnej wodzie przez co najmniej 1 godzinę. Odsącz i wysusz na papierze. Smaż w temperaturze 165°C do uzyskania złotego koloru. Po usmażeniu dopraw do smaku.
Złożenie burgera:
Bułkę przekrój wzdłuż i zgrilluj na złoty kolor. Jedną połówkę bułki wysmaruj majonezem, drugą chrzanem. Na dolnej połówce ułóż kiełki lub rzeżuchę, na to połóż burgera, zgrillowany boczek oraz sadzone jajko. Przykryj wierzchnią połową bułki.