• Bułka hamburgerowa bezglutenowa 5 szt.
• Boczniaki 300-400 g
• Czosnek 1 główka
• Rozmaryn 1 gałązka
• Sól w płatkach - do smaku
• Szalotka 200 g
• Wino białe do gotowania Campo Reali 150 ml
• Ocet 50 ml
• Cukier 100 g
• Koncentrat buraczany 40 g
• Majonezowy sos wegański 200 g
• Wegański Sensational Burger 5 szt.
• Sałata dębowa 80 g
• Ogórki kiszone Cook Basic 150 g
• Wege cheddar plastry 5 szt.
• Frytki z batatów 100 g
Sposób przygotowania:
Boczniaki z dodatkiem czosnku, rozmarynu i płatków soli upiecz w piecu rozgrzanym do temp. 180oC przez ok. 10-12 min.
Obierz szalotkę i pokrój na pół. Z białego wina, octu, cukru i koncentratu buraczanego przygotuj słodko-kwaśną zalewę, w której podgotuj szalotki przez 5-7 min. Odstaw do ostygnięcia.
Całe główki czosnku owiń szczelnie folią aluminiową i upiecz w piekarniku rozgrzanym do temp. 170oC przez ok. 30 min. Ostudź, obierz z łupin, przeciśnij przez praskę i na bazie tak przygotowanego czosnku zaromatyzuj majonez.
Burgera upiecz w piecu (uważaj, aby zbytnio go nie wysuszyć).
Frytki z batata przygotuj we fryturze.
Bułkę bezglutenową przyrumień na teflonowej patelni lub grillu.
Sposób podania:
Spód bułki posmaruj majonezem wegańskim, następnie ułóż sałatę dębową. Kolejno wyłóż: burgera, pieczone boczniaki, piklowaną szalotkę, ogórki konserwowe i wegański cheddar. Wierzch bułki wysmaruj majonezem wegańskim. Burgera podaj z frytkami z batata.